Echo’s uit de oorlog

De Echo’s zijn er in de vorm van korte audioproducties, ‘podcasts’ van 4 tot 11 minuten. Ze zijn collectief te beluisteren door een (groot) publiek bij herdenkingen of individueel te downloaden van een website. De Echo’s zijn er ook in de vorm van vertelvoorstellingen, waarin de verhalen ter plaatse door een stemacteur worden verteld.

     De verhalen
De verhalen spelen zich af in een persoonlijk getinte lokale omgeving, zodat ze dicht bij de toehoorders komen te staan. Meestal bevatten ze een appèl: ‘wat zou jij gedaan hebben in zo’n situatie?’. De verhalen kunnen emotioneel heftig zijn. Maar dat was de oorlog zelf ook… Het zijn geen ontspannende verhalen, ofschoon de humor niet ontbreekt. In principe zijn ze geschikt voor een zeer brede leeftijdsgroep. Ze zijn er in diverse categorieën: 

  • Nieuw geschreven verhalen, levensecht alsof ze zó gebeurd zijn.

  • Waargebeurde verhalen, gebaseerd en ontleend aan ervaringen van overlevenden, bijvoorbeeld van oud verzetsstrijders. Daarvan zijn soms live-citaten in de verhalen te horen. 

  • Verhalen gebaseerd op een fragment uit een boek of een toneelvoorstelling. Die fragmenten zijn dan voor dit doel bewerkt. De bron wordt vermeld.

  • Bewerkingen van de verhalen die Wim Dumee (1931) schreef over zijn belevenissen als kind in de oorlog. Hij woonde in de Waterloostraat in Rotterdam-Kralingen. Twee straten voorbij de Voorschoterlaan. Zijn verhalen sluiten mooi aan bij de theatervoorstelling ‘Ik ga op reis…’ dat zich ook in Kralingen afspeelt.


Het totale aanbod van de verhalen vindt u op ‘overzicht verhalen’.

Verschillende toepassingen

     Individueel beluisteren via spotify
Zie links op pagina overzicht verhalen

    Echo’s als podcasts bij herdenkingen
De Echo’s zijn bij uitstek geschikt als gedenkwaardige onderdeel van 4 mei of andere oorlogsherdenkingen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen verwachten bij een herdenking ‘verhalen uit de oorlog’ te horen. De Echo’s zijn een waardige en verrassende vervanging van de gebruikelijke verhalen van ooggetuigen uit de oorlog. Ze vormen een goede aanvulling op- of een alternatief voor de gebruikelijke gedichten, toespraken en voorlezen van boek-fragmenten. 

De rollen in de verhalen als mini-hoorspel of als audiodrama zijn ingesproken door professionele stemacteurs van voicesofvalue.nl en voorzien van passende achtergrondgeluiden (soundscape). Doorgaans is er een rol van een personage in het verhaal die ter plaatse door iemand daadwerkelijk kan worden verteld. Die persoon staat dan voor het publiek en spreekt als het ware in dialoog met de andere stemmen die via de luidsprekers klinken. Dit maakt het geheel aantrekkelijker. Er valt immers iets te zien! Het verhaal kan hierdoor in de plaatselijke setting gesitueerd worden. Dat zorgt voor een grotere herkenbaarheid bij de toehoorders. 

Deze lokale spreek-rollen zijn niet lang of ingewikkeld. Voor iemand met enige acteerervaring of leerlingen van een jeugdtheaterschool, is dit prima te doen. U krijgt tijdig de bestanden mèt en zònder de lokale rol die dan vooraf goed ingestudeerd kan worden. Overigens kan de Echo ook in z’n geheel weergegeven worden, zonder spreker ter plaatse. Wij geven graag adviezen over de uitvoering van de Echo om een zo groot mogelijk effect bij het publiek te bereiken. 

     Echo’s als live vertelvoorstelling
Een ervaren stemacteur treedt op als verhalen-verteller en vertelt aan het publiek de Echo(’s) van uw keuze. Dit duurt in principe 30 tot 40 minuten. U zorgt voor een zaal met een goede akoestiek en zo nodig geluidsversterking. Maximaal 100 toehoorders.

Theater / film / stream

Het verhaal als voorstelling met kinderen in de hoofdrollen.
Als schoolvoorstelling (gr 7/8/brugklas) en als familievoorstelling (11-80-+)

Boek en AV-link

Het verhaal in boekvorm, aangevuld met achtergrondinformatie + een ''AV-link' : tijdens het lezen audio- en videofragmenten uit de voorstelling afspelen op de telefoon.

Educatieaanbod scholen

De filmversie/stream van het verhaal met interactieve dig. lesbrief en andere educatieve activiteiten

Educatieaanbod scholen

Een format voor verwerking en verdieping en een breed aanvullend aanbod

Podwalk

Een wandelroute langs de locaties , waar het verhaal zich afspeelt in Rdam-Kralingen. Tijdens het lopen wordt het verhaal via de AV-link op de telefoon verteld (audio en video)

Ja, ik bestel 1 boek ad € 20,- en geef er 3 weg
Aan wie geeft u de boeken weg?

* Deze velden zijn noodzakelijk om in te vullen.

** De prijs is inclusief btw. Exclusief verzendkosten (ad. € 4,00).