Echo’s uit de oorlog

De Echo’s zijn er in de vorm van korte audioproducties, ‘podcasts’ van 4 tot 11 minuten. Ze zijn collectief te beluisteren door een (groot) publiek bij herdenkingen of individueel te downloaden van een website. De Echo’s zijn er ook in de vorm van vertelvoorstellingen, waarin de verhalen ter plaatse door een stemacteur worden verteld.

     De verhalen
De verhalen spelen zich af in een persoonlijk getinte lokale omgeving, zodat ze dicht bij de toehoorders komen te staan. Meestal bevatten ze een appèl: ‘wat zou jij gedaan hebben in zo’n situatie?’. De verhalen kunnen emotioneel heftig zijn. Maar dat was de oorlog zelf ook… Het zijn geen ontspannende verhalen, ofschoon de humor niet ontbreekt. In principe zijn ze geschikt voor een zeer brede leeftijdsgroep. Ze zijn er in diverse categorieën: 

  • Nieuw geschreven verhalen, levensecht alsof ze zó gebeurd zijn.

  • Waargebeurde verhalen, gebaseerd en ontleend aan ervaringen van overlevenden, bijvoorbeeld van oud verzetsstrijders. Daarvan zijn soms live-citaten in de verhalen te horen. 

  • Verhalen gebaseerd op een fragment uit een boek of een toneelvoorstelling. Die fragmenten zijn dan voor dit doel bewerkt. De bron wordt vermeld.

  • Bewerkingen van de verhalen die Wim Dumee (1931) schreef over zijn belevenissen als kind in de oorlog. Hij woonde in de Waterloostraat in Rotterdam-Kralingen. Twee straten voorbij de Voorschoterlaan. Zijn verhalen sluiten mooi aan bij de theatervoorstelling ‘Ik ga op reis…’ dat zich ook in Kralingen afspeelt.


Het totale aanbod van de verhalen vindt u op ‘overzicht verhalen’.

Verschillende toepassingen

    Echo’s als podcasts bij herdenkingen
De Echo’s zijn bij uitstek geschikt als gedenkwaardige onderdeel van 4 mei of andere oorlogsherdenkingen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen verwachten bij een herdenking ‘verhalen uit de oorlog’ te horen. De Echo’s zijn een waardige en verrassende vervanging van de gebruikelijke verhalen van ooggetuigen uit de oorlog. Ze vormen een goede aanvulling op- of een alternatief voor de gebruikelijke gedichten, toespraken en voorlezen van boek-fragmenten. 

De rollen in de verhalen als mini-hoorspel of als audiodrama zijn ingesproken door professionele stemacteurs van voicesofvalue.nl en voorzien van passende achtergrondgeluiden (soundscape). Doorgaans is er een rol van een personage in het verhaal die ter plaatse door iemand daadwerkelijk kan worden verteld. Die persoon staat dan voor het publiek en spreekt als het ware in dialoog met de andere stemmen die via de luidsprekers klinken. Dit maakt het geheel aantrekkelijker. Er valt immers iets te zien! Het verhaal kan hierdoor in de plaatselijke setting gesitueerd worden. Dat zorgt voor een grotere herkenbaarheid bij de toehoorders. 

Deze lokale spreek-rollen zijn niet lang of ingewikkeld. Voor iemand met enige acteerervaring of leerlingen van een jeugdtheaterschool, is dit prima te doen. U krijgt tijdig de bestanden mèt en zònder de lokale rol die dan vooraf goed ingestudeerd kan worden. Overigens kan de Echo ook in z’n geheel weergegeven worden, zonder spreker ter plaatse. Wij geven graag adviezen over de uitvoering van de Echo om een zo groot mogelijk effect bij het publiek te bereiken. 

Via ‘prijzen/reserveringen’ kunnen Echo’s besteld worden. Wij nemen dan contact met u op over de lokale aanpassingen in de tekst. Na ontvangst van de betaling worden er twee geluidsbestanden verzonden (een met en een zonder de lokale rol). Die bestanden zijn versleuteld en mogen en kunnen niet gekopieerd worden.
De teksten kunnen ruim tevoren worden gedownload en uitgeprint om te kunnen oefenen. Op de teksten rust auteursrecht. 

     Echo’s als podcast op uw website
Favoriete Echo’s kunt u als podcast op uw website plaatsen. Een verhaal op maat is ook mogelijk.

     Echo’s als live vertelvoorstelling
Een ervaren stemacteur treedt op als verhalen-verteller en vertelt aan het publiek de Echo(’s) van uw keuze. Dit duurt in principe 30 tot 40 minuten. U zorgt voor een zaal met een goede akoestiek en zo nodig geluidsversterking. Maximaal 100 toehoorders.

 

Theater 'ik ga op reis...'

Over twee kinderen in de oorlog en de Holocaust.
- als familie (11 - 80+) of schoolvoorstelling (gr. 7 + 8 + brugklas) - als vertelvoorstelling

Boek ‘Ik ga op reis…’

Het verhaal van de voorstelling aangevuld met achtergrondinformatie en een AV-link naar muziek- & videofragmenten uit de voorstelling

Wandelroute door het verhaal

GPS gestuurde route langs de authentieke locaties van het verhaal, met ingesproken tekst en filmpjes op mobiel of tablet.

Ja, ik bestel 1 boek ad € 20,- en geef er 3 weg
Aan wie geeft u de boeken weg?

* Deze velden zijn noodzakelijk om in te vullen.

** De prijs is inclusief btw. Exclusief verzendkosten (ad. € 4,00).